MUŽJACI

Psi su naša veza sa rajem. Oni ne znaju za zlo, zavist ili nezadovoljstvo. Sedeti sa psom na padini brda u lepom danu znači ponovo biti u Raju, gde nedostatak aktivnosti ne znači dosadu već mir.

/ Milan Kundera, književnik /

Lagotto Romagnolo

TEMPERAMENT

Kada prvi put ugledate lagota, verovatno ćete prvo primetiti njegovo prelepo, kovrdžavo krzno. Upravo to vodootporno krzno štitilo ga je i održavalo toplim i zaštićenim dok je lovio divljač po hladnim močvarama Italije. Slojevi dlake više podsećaju na valovitu ljudsku kosu nego na krzno i dolaze u različitim bojama sa raznolikim obeležjima.

Ne linja se puno, što je naročito dobro za one koji pate od alergija, ali mu krzno lako gubi sjaj i raste do te mere da prekriva oči i uši. Iz tih razloga zahteva dobro održavanje. Međutim, ako možete da ispunite ove zahteve nege bićete nagrađeni vernim, porodičnim saputnikom koga ćete lako naučiti praćenju mirisa, obukama poslušnosti, agilnosti i još mnogo čemu.

Lagoto Romanjolo nije zahtevan pas. Srećan je kada od vas dobije dovoljno vežbanja i druženja, a može čak i da živi u stanu ukoliko su zadovoljene njegove najbitnije potrebe. Ipak, ako ga ostavite predugo bez fizičke i mentalne stimulacije biće mu dosadno pa će lajati, kopati i ispoljavati drugo neželjeno ponašanje, kao što je griženje stvari.

Ukoliko je pravilno socijalizovan, dobar je i sa decom i sa drugim kućnim ljubimcima, iako ima tendenciju da laje na strance ako uđu na njegovu teritoriju. Ova rasa sve više postaje popularna širom sveta. Čak i oni sa niskim do umerenim iskustvom po pitanju pasa, vrlo brzo će shvatiti da je lagoto odgovarajuć kućni ljubimac, nežan, brižan i beskrajno posvećen svojim ljudima.

Iako su prvobitno namenjeni lovu, danas je ovo jedina pasmina uzgajana da lovi tartufe. Naučnici su čak i proučavali njihove gene da bi bolje shvatili epilepsiju ranog doba i primenili ovo genetsko istraživanje na proučavanje epilepsije kod dece.

Mogu biti jako dobri čuvari, ako ih istrenirate da laju kada je to potrebno. Ipak, bez obuke mogu postati preveliki lajavci. Kao što smo već pomenuli, njihov veoma izražen njuh čini ih odličnim tragačima tartufa, a takođe, imaju i urođenu tendenciju da kopaju, pa neki vlasnici daju svojim lagotima peščane kutije ili im ograničavaju određena područja gde je kopanje dozvoljeno.

Zbog svojih davnih lovačkih gena, neće zaboraviti da iskažu uzbuđenje radosno skačući u vodu kako bi vam nešto doneli i to je za mnoge od njih potpuno prirodna stvar. Zbog visokog nivoa energije i mentalne aktivnosti, veoma će ceniti vaš napor da mu pružite ovakve vidove stimulacije.

Njihovo oštro čulo mirisa naročito dolazi do izražaja kada „uposle“ svoje noseve kako bi pronjuškali okolo. Osim ovoga, lagoto romanjolo je odličan porodični prijatelj, nežan je i opušten, a potrebna mu je najmanje jedna duža šetnja svaki dan, kao i igra u kojoj će vam donositi stvari.

Veoma su druželjubivi, pa ih nikada nemojte predugo ostavljati sami ili dopustiti da veći deo vremena provode napolju. Bez ljudskog društva, očekujte nezadovoljstvo, usamljenost, a sami tim i neželjeno ponašanje, što važi za svakog psa. Sa socijalizacijom počnite što ranije, kako biste ih naučili dobrom ponašanju kada su okruženi novim ljudima ili životinjama.

Dobro pazite kako se ponašate prema svom ljubimcu. Nevezano za to da li je pas rasan ili mešanac, nijedan od njih ne zaslužuje loše ophođenje i batine. Ako kod životinje postoji nedozvoljeno ponašanje, to ćete rešiti samo obukom i dresurom, nikako fizičkim zlostavljanjem. Kod pasmine lagoto romanjolo, jako je specifično da pamte ako ga udarite ili ste previše grubi, pa se može desiti da usled toga samoinicijativno prestanu biti vaši pomagači u potrazi za tartufima.

Lagoto Romanjolo spada u jedne od najpopularnijih pasmina na svetu, naročito zbog, kako smo prethodno istakli, odličnih sposobnosti u potrazi za tartufima, pa samim tim i velikim mogućnostima da svojim vlasnicima donesu ogromnu zaradu. Mnogi od vlasnika ili odgajivača u ovim divnim bićima vide samo novac, a ne prijatelja za ceo život. Lagoto će vam doneti korist, ali nemojte da vam to bude glavni razlog da uzmete psa ove rase. Pre svega, na njega gledajte kao na najodanijeg kompanjona i nežne duše koja će vas voleti do kraja svog života.