NAJČEŠĆA PITANJA

Mini vodič sa korisnim savetima za svakog ko planira ili želi da ima psa rase Lagotto Romagnolo. Posedovanje psa je dugoročna investicija i moglo bi se stvoriti puno problema koji će se, nadamo se, unapred identifikovati, izbeći i u najgorem slučaju rešiti, kako bi se izbegao stres vlasnika, a i psa. Trebali biste biti svesni da životni vek ove rase traje oko 11 godina i da pas i njegovo potomstvo nikada ne završe na “ulici”.

PITANJA PRE KUPOVINE PSA

Jasno je da su troškovi za kvalitetno odgajanje psa itekako veliki, ne zaboravite na veterinara, njegove igračke, gruming i tako dalje. Ukoliko imate ambiciju za ozbiljno bavljenje odgojem, morate imati na umu da to isto tako ima svoje dobre i loše strane. Budite sigurni da ćete na svaki vaš odmor, pored sebe imati još jednog drugara kojeg vodite, i koji vas dodatno košta svake naručene limunade na plaži koju ćete sa njim da popijete.

Lagoto Romagnolo ne zahteva mnogo prostora da bi se osećao komotno, ali je svakako preporučljivo da pas ne bude u previše malom prostoru, jer se ipak radi o dosta energičnom psu, kao što su i svi ostali terijeri. Naravno, kao i svaki drugi pas, on mora da ima svoje mesto za spavanje, odnosno svoj “krevet”. Ukoliko živite u kući sa dvorištem, u mogućnosti ste da napravi mali raj za vašeg kućnog ljubimca. Lagoto Romagnolo su rasa kojoj je potrebno zanimanja, trčanja i igranja. Ne dozvolite da vašem psu bude dosadno pored vas, pružite mu pažnju i dajte mogućnost da vam pokaže koliko je pametan.

Važno je znati da štene u nekom smislu može postati destruktivno ukoliko se sa njim ne postupa na pravi način. Oni su svakako jedna inteligentna rasa, koja ljudske naredbe i želje u potpunosti razume. Nije potrebno da mu ponavljate više puta, mada dogodi se da su Erdeli ponekad malo neposlušni, ali im nemojte zameriti, oni su ipak terijeri. Pokušajte da budete strpljivi i da ih nagradite za svaki postignut uspeh. Trudite se da sve što radite sa njima, radite bez nervoze, sa željom i voljom, jer oni to osete, i na to pozitivno reaguju.

Ishrana odraslog Lagoto Romagnolo psa nije skupa i varira od psa do psa, u zavisnosti od načina života, kretanja i veličine. Jedan veliki i kvaliteta obrok je dovoljan za odraslog psa u toku jednog dana. Dok je kod štenaca malo drugačije, njima je potrebna kontinuirana ishrana, malo hrane više puta dnevno, dok ne dodju do određene starosti. Veoma je bitno da vaše štene hranite kvalitetnom hranom prvih godinu data, dok se ono najviše razvija. Prva godina će sigurno biti zahtevnija od svih ostalih, ali je jako važno da vaše štene kvalitetno živi prilikom rasta.

Svim psima je potreban jedan vid treninga, koji je važan za njegovo fizičko i mentalno zdravlje. Lagoto Romagnolo je rasa koja zahteva minimum jednu šetnju tokom dana, kao i vreme provedeno za igranje. Kod štenaca do nekih godinu dana nije potrebno ništa sem male šetnjice i upoznavanje sa okolinom. Socijalizacija mladog psa je vrlo bitna za njegov razvoj i dalje ponašanje u budućnosti. Ukoliko budete imali bilo kakvih nedoumica, poželjno je konsultovati se sa odgajivačem kako bi bili informisani kvalitetnim informacijama u vezi postupanja sa svojim ljubimcem.

Lagoto Romagnolo je pas poznat po svojoj oštroj i gustoj dlaci koja ne zahteva klasično šišanje već trimovanje, zbog koje ćete morati da provete više vremena sa njim kada je friziranje u pitanju, bar do četiri puta godišnje. Štene biste trebali naučiti kako bez problema da sedi ili stoji na stolu, kako bi se od malih nogu navikao na friziranje koje će mu biti potrebno više puta godišnje. U početku je najbolje psa voditi kod profesionalnog grumera, dok se eventualno malo ne obučite za timovanje, koje je zaista teško naučiti i primeniti. Za detaljnije informacije i savete, kontaktirajte odgajivača kako biste se najbolje informisali.

KAKO SA PSOM KADA STIGNE U DOM

Kada štene stigne u dom okupajte ga i osvežite nekim lepim šamponom za pse poput Ivory šampona ili nekog drugog. Dobro ga utrljate u dlaku, a zatim dobro okupajte kako biste isprali sav šampon iz dlake. Posle kupanja sklonite psa na neko toplo mesto i bez izlaganja velikoj hladnoći sve dok je sveže okupan. Iako su svi naši psi odrasli u jakim uslovima, naviknuti na spavanje u dvorištima i sobama, potrebno je povesti računa o njima sve dok su manji i osetljiviji, ali i poželjno izložiti ih drugačijim uslovima od običnih kako bi se bolje adaptirali na razne promene. Ukoliko budete imali bilo kakvih nedoumica, slobodno nas možete kontaktirati.

Ne očekujte da će Vaš pas kroz kratko vreme da izgleda kao odrastao pas, jer neće. Lagoto Romagnolo psi se menjaju kroz starost više nego bilo koja druga rasa. Štene će u početku imati kratko telo i njuškicu, sve dok ne počne da raste, kao što će se vremenom i njegov fizički izgled menjati, promeniće veličinu, ali i crnu boju zameniti crvenom u predelima glave, nogu i trupa. Kada vaš pas bude imao otprilike godinu dana, izgledaće kao odrastao Lagoto Romagnolo pas.

Kada štene stigne u svoj novi dom, postoji mogućnost da će biti uplašeno zbog vas kao stranaca i novog doma, ali to ne traje dugo nakon odvajanja od majke, ono se brzo prilagodi i vaš dom prisvoji svojim. Takođe postoji mogućnost da bi štene par dana nakon odvajanja od majke “plakalo”, ali kao što sam već rekao, posle nekog vremena se navikne i posle ne bi trebalo da bude problema. Naš savet je da uopšte ne obraćate pažnju na štene dok se nalazi u procesu privikavanja na svoj novi dom.

U to vreme se samo trudite na ono stekne vaše poverenje i poverenje vaše porodice, kako bi se u vašoj kući osećalo sigurno. Jednostavno se trudite da budete malo hladniji prema njemu, ali u isto vreme pažljivi. Ne zatvarajte ga i ne ostavljajte nigde samog, ali mu i ne dajte previše slobode.

Vašem štenetu je potrebno čisto, udobno i toplo mesto za spavanje, mesto na kom će biti izolovano od buke, kako bi moglo da odmara bez uznemiravanja. U početku su poželjni i veći kavezi za pse, u kom bi mogao komotno da spava i bude izolovan od ljudi.

Jedna od stvari na koje biste posebno trebali obratiti pažnju jeste ishrana vašeg psa. Najbolja hrana za vaše štene bi bila izabrana kućna hrana, poput mesa, sirovog ili skuvanog, kao i par drugih poslastica. Ne hranite ga mladim pilećim mesom koje je prepuno sitnih košcica sa kojima ono još neće znati da vlada, kao ni ribom i krompirom, koji mogu da budu jako teški i loši po njegovo varenje i stomak. Čisto sirovo ili prokuvano mesto uz poneke dodatke kao što su supa, riža , šargarepa i par vrsta kašica će biti dovoljno za vreme dok vaše štene malo ne poraste.

Jedna od najvećih poslastica mu može biti sirovo meso sa pirinčem. Takođe vole mlečne proizvode poput jogurta, sira, ali ne i mleka u velikoj meri. Hranu mu servirajte mlaku ili hladnu, nikako previše vrelu.

Ukoliko se odlučite da hranite vaše štene kupovnom, suvom hranom, pratite uputstva za korišćenje i rok trajanja hrane. Ako kupujete, potrudite se da ne koristitie previše jefitnu i ne kvalitetnu hranu, konsultujte se sa odgajivačem, kako bi Vam dao adekvatnije informacije o najboljoj hrani za vašeg psa.

Uvek imajte na umu da štenetu nije potrebna velika količina hrane, te da ne bi bilo dobro da mu dajete ogromne porcije i forsirate ga da jede. To su neke od početnih grešaka svakog odgajivača. Naravno da je bitno da se vaše štene normalno hrani, ali je isto tako bitnije kako i na koji način se, i u kojoj meri hrani. Ako se desi da nije ni okusio hranu koju ste mu dali, pored toga što mu se možda ne sviđa, budite sigurni da je u suprotnom prevelika količina hrane. Za mlado štene erdela je pravilo da ga hranite otprilike oko pet puta dnevno sa manjim porcijama hrane. Ovakav način ishrane će vaše štene držati konstantno zadovoljnim i uvešće mu zdrav ritam u ishrani. Dok je štene staro između četiri i sedam meseci, hraniti ga istom merom, ali četiri puta dnevno, dok nakon sedam meseci možete močeti da ga hranite tri puta dnevno sa malo jačim procijama, odnosno u zavisnosti od toga koliko traži. Takođe nemojte hraniti vašeg psa ni sa čim između obroka, kako mu ne biste pokvarili ritam ishrane.

Važno je da štene ima svoje igračke iz više razloga, a jedan od tih jeste što bi mogao da bude loš za okolinu u svojim mlađim danima kada mu zubi rastu velikom brzinom. Može se desiti da uništava stvari, grize ćebad i krevete, ali to trebate da iskoristite i usmerite ga na nešto drugo. Najbolja igračka za vašeg psa bi bila koska, ali ne i organska, kao i klasične igračke koje zabavljaju pse i čine ih zainteresovanim.

Pronađite odgovore na sva pitanja.

Ovde nam možete postaviti sva pitanja.

POŠALJITE PORUKU

  Slanjem ove poruke saglasan sam sa Pravilima privatnosti:


  NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA

  Kako bi dobili na vremenu, pre nego što nam pošaljete pitanje, proverite da li smo ga već obradili u našem mini vodiču sa korisnim savetima za svakog ko planira ili želi da ima psa rase Lagotto Romagnolo. Posedovanje psa je dugoročna investicija i moglo bi se stvoriti puno problema koji će se, nadamo se, unapred identifikovati, izbeći i u najgorem slučaju rešiti, kako bi se izbegao stres vlasnika, a i psa. Trebali biste biti svesni da životni vek ove rase traje oko 11 godina i da pas i njegovo potomstvo nikada ne završe na “ulici”.

  KONTAKT

  Telefon:
  +381 66 261 182

  Email:
  mmiroslav51@yahoo.com

  Dostupni smo svakog dana
  od 07.00 do 21.00

  Adresa:
  Visnjicka 32, 18400 Prokuplje